01-07-2020

De eerste helft van het jaar 2020 zit erop


Een onvergetelijke eerste helft van een nu al zeer zeer bijzonder jaar. Een paar maanden terug begon voor ons het voorjaar. Het moment waarin de natuur weer ontwaakt. De bladeren komen weer aan de bomen de vaste planten komen weer boven de grond. Het voorjaar klopte op de deur... De voorjaarsbeurten werden weer besproken en gezonde voorjaar’s druk nam weer toe. En ergens in de wereld was er een virus. En om een lang verhaal kort te maken (waar ik wel goed in ben) het virus kwam dichterbij. Grensoverschrijdend dichterbij. Er gebeurden dingen in de wereld wat je een jaar geleden niet had kunnen bedenken. Miljoenen steden gingen op slot, mensen werden opgesloten. Reizen van A naar B werd aan banden gelegd.

Ik weet nog goed dat ik een telefoontje kreeg of de voorjaarsbeurt wel door ging... (ik nog uit de gein zeggen tuurlijk gaat het door.. u blijft in huis en verteld vanachter uw raam wat we nog moeten doen) De ernst van de situatie werd me toen wel duidelijk. De mensen wilden mooi meehelpen met ons. En dat kon niet echt. Er mochten niet meer dan twee mensen van ons in een bedrijfsauto. En koffie drinken bij de mensen was niet meer vanzelfsprekend.

juli 2

Iedere morgen beginnen we de dag bij ons in de kantine. We luisteren naar het 7 uur nieuws en vervolgen dan onze wegen. Elkaar allemaal even zien en dan weg. Al weken houden we afstand en hangt de planning van de dag in de kantine. Zo weinig mogelijk mensen bij ons in de kantine. Ook onze gasten worden uit de kantine geweerd. Normaal is het een zoete inval en staat altijd de koffie klaar. Dat is nog zo maar nu in een ander vertrek met gepaste afstand. Bij ons worden ook de deurkrukken pinautomaat dagelijks gereinigd. Het sanitair wordt dagelijks zo niet meer gereinigd. De hygiëne stond maar staat nu nog hoger op de agenda.

Juli 3

Hoewel het in het begin ongelofelijk spannend was hoe ons bedrijf zou worden geraakt. Hebben we ongelofelijk veel geluk gehad hoe we de eerste maanden er door zijn gerold. Een paar collega’s zijn uit voorzorg voor een poosje thuisgebleven. Om te voorkomen dat mocht er toch wat zijn anderen eventueel te besmetten.

Juli 4

Al onze collega’s hebben toch doorgewerkt ondanks dat het spannende tijden waren. Het nieuws stond bomvol vreselijke angstaanjagende berichten.

Naast elkaar in de auto naar klanten toe om de verschillende tuinen weer netjes te maken. Tuinen aan te leggen etc. Petje af zelf vond ik soms ook super spannend. Savond’s kwam je thuis en keek je het nieuws... ongelooflijk wat je zag en hoorde. En bij ons was het volop drukte en allemaal mensen.

Juli 5

Nu staan er vliegtuigen op start en landingsbanen stil ze staan geparkeerd. Kappers zijn weer open restaurants mogen ook langzamerhand weer meer en meer. De regels worden de komend maand per 1 juli weer wat versoepelt. Ongelooflijk hoe groot het verschil is/was tussen de verschillende bedrijven. Terwijl de een niets meer kon en mocht doen de ander juist meer te doen kreeg.

Bij ons was het laatste het geval. Meer mensen kwamen op ons tuincentrum. Mensen gingen massaal in de tuin werken. Verbouwen of opruimen. Maandenlang files bij de stort of het goed. Drukte bij de bouw en tuincentra. Bij ons was het ook veel drukker dan normaal. Ons buitentuincentrum werd volop bezocht. Bij ons is het ruim opgezet en in de buitenlucht. Gezondere omgeving is er haast niet. Tussen de vogels mooiere muziek kun je je niet bedenken.

Juli 6

Ondanks de rare eerste maanden van dit jaar hebben we genoten van ons vak. Ons prachtige buiten werk. Het werk in de tuinen. Ons mooie Tuinaanleg en onderhouds werk. We mochten weer vele mensen van dienst zijn door tuinen op orde brengen met een voorjaarsbeurt. Of tuinen aanleggen. Beplantingsplannen maken. Of prachtige planten mogen verkopen.

Voor een paar jaar terug was er een meneer die vertelde dat Groen geeft altijd werk. Wat er ook gebeurt Groen bezorgt je altijd werk. De afgelopen jaren dacht ik wel eens met de droogte nou meneer de vlieger gaat niet echt op. Het is zooo droog niets groeit. Het gras niet en het onkruid ook niet. En toch kwam het iedere keer weer goed. Ook dit jaar dacht ik de eerste paar maanden droog en schraal weer... we wachten af... De wereld is in rep en roer... En ik dacht tjonge meneer heeft toch weer gelijk Groen geeft altijd werk.

Juli 7

Maar Groen doet nog vele malen meer... Het geeft ongelooflijk veel voldoening, rust en afleiding. Een rondje door je tuin duwt het dagelijkse nieuws een beetje op de achtergrond. Wanneer je gazon, heester of je vaste planten border op zijn mooiste is. Wanneer in je nestkasten de jonge vogels gevoerd worden dat je ze zelfs ziet uitkomen. Wanneer de vlinders, hommels, bijen en vele andere insecten over elkaar heen buitelen tussen jou bloeien.. Gezonder en betere medicijnen zijn dr niet. Laten we blij zijn dat we hier in het noorden zo ruim mogen wonen. En niet hutje mudje op elkaar.

Nu de wereld nog volop in het teken van het virus staat waarderen we ons thuis steeds meer. Onze eigen tuin wordt steeds belangrijker. De vakantie wordt niet ver weg maar in ons eigen land gevierd. Wanneer we thuis zijn moet de tuin ook top zijn. De gazons worden meer en meer beter verzorgd. De borders worden in topconditie gebracht. Steeds meer grote potten bloeiende vaste planten worden aangeschaft om de tuin gelijk mooi te maken.

juli 8

Hoe het in de toekomst zal zijn is moeilijk te voorspellen. Zeker is dat we met elkaar de geleden schade zullen moeten oplossen en das ook logisch. Wie weet zal half Nederland wel blijven thuiswerken. Scheelt heel veel file leed en brandstof. Het geluid van de vliegtuigen (die we hier helemaal niet zo veel hadden) zullen we wel niet missen.

juli 9

Kortom het jaar 2020 is voor ons al een bijzonder jaar. In september bestaat ons bedrijf 35 jaar. Maar de eerste helft van dit jaar is ongelofelijk bijzonder. Ik zou er nog pagina’s over kunnen vertellen... Maar laat ik het bij mijn dagelijkse foto verslagen houden die spreken voldoende.

Volg ons op fb of instagram

Vr gr Robert tc Koudenburg