14-04-2020

De tuin belangrijker dan ooit


De eerste maanden van ons 35 jarig jubileumjaar zijn zeer bijzonder te noemen. In september vieren wij het vijfendertigste bestaan van ons prachtige bedrijf. Voor een aantal weken terug keek ik met een klant samen naar onze prachtige wereldkaart. De ongelofelijk mooie grote reliëf kaart in onze kantine. Meneer was net terug van een reis ergens in de buurt van China.

Op de kaart dan maar misschien wel vele vele kilometers ervandaan. Maar toch we grapten er nog over. Dat hij toch, terwijl in China zoveel aan de hand was, zo dicht bij mij stond. China zo ongelofelijk heel ver weg en zo zo groot vergeleken met ons kleine Nederland. China waar 2 of 3 maal de bevolking als van Nederland niet meer naar buiten mocht. Daar zo ver weg de straten leeg geen mens meer op straat. Nu een paar weken later Italië, Spanje, ons Brabant je weet niet wat je ziet en of hoort. Straten leeg geen mens op straat. Vliegtuigen staan stil in file op de start en of landingsbanen.

April 2020 5

Bij ons restaurants, scholen, bedrijven en evenementen dicht of gaan niet door. Mensen houden anderhalve meter afstand en volgen de regels van het RIVM. Mensen zijn aan huis gekluisterd en werken thuis waar dat kan. Kantoren en bedrijven nemen ongekende maatregelen om door deze ongelofelijk periode heen te komen.

April 2020 6

Wanneer iemand dit maanden geleden had gezegd of dit in een boek had geschreven had niemand dit geloofd. Bij ons op het bedrijf wordt er niet meer vanuit de kantine gestart met de dag. De kantine is dan te vol met medewerkers. Dus de planningen van de dag hangen op het bord. En de jongens lopen naar binnen en gaan gelijk weer weg. Dingen die besproken moeten worden, worden even apart besproken. Op het tuincentrum waar eerder geknuffeld werd of een hand gegeven als bedankje of kennismaking wordt nu niet meer gedaan. Das soms best lastig. Afstand wordt zoveel mogelijk gehouden.

April 2020 7

Onze mannen regelen de voorjaars beurten met gepaste afstand. Mijden zoveel mogelijk contact met de klanten. Voor ons is er in de tuinen volop werk. Iedereen wil net als andere jaren de tuin weer tip top geregeld hebben. Alles keurig verzorgd en geregend.

Deze vreemde bijzondere tijd valt precies in onze normaal drukste tijd van het jaar, het voorjaar. Normaal komen we handen en voeten te kort rond deze tijd ook nu is dat nog zo. Gelukkig is dat nog steeds zo.

April 2020 8

In deze tijd dat vele bedrijven hun deuren moeten sluiten is het moeilijk om blij te zijn voor ons eigen bedrijf. Maar ik ben wel van mening ieder bedrijf wat door mag gaan draagt ook een steentje bij voor later. Later als we dit met zijn allen gezamenlijk moeten oplossen. Oplossen dat er zoveel mogelijk bedrijven gered worden om door deze ongelofelijk moeilijke tijd door te komen.

Ons tuincentrum is altijd ruim en open geweest. Er kwamen nooit massa’s mensen. Bij ons is het buiten tussen de vele vogels en hun geluiden. De vele kippen en hun kuikens. Bij ons is ruimte en tijd om te genieten van alle mooie vele Vasteplanten en Heesters.

De tuinen zijn in april 2020 nog nooit zo belangrijk geweest. Het is voor vele mensen een rustpunt en uitlaatklep. Even je zinnen verzetten van de alledaagse zorgen en het overvloedige minder mooie nieuws. Even stoppen met thuiswerken en uitrusten in je eigen tuin. Wat wonen we hier toch geweldig mooi en ruim.

April 2020 1

Op het tuincentrum krijg ik apjes met opdrachten van familieleden uit het buitenland om iets te bezorgen. Bezorgen voor een verjaardag. Of iets geven als dank zonder dat de opdracht gever op bezoek komt. Omdat dat niet verstandig is. Of dat ik het een en ander wil pakken en klaarmaken. Dan vervolgens in de kofferbak zetten en het geld pakken. Het zijn zeer zeer bijzondere tijden waar we met zijn allen doorheen moeten.

April 2020 2

De tuin is nog nooit zo op de eerste plaats geweest als nu. Vogels spotten en nestkasten nog nooit zo populair als nu. Nooit mochten we via ons tuincentrum zoveel meedenken om borders en of tuinen in te vullen. Mocht je je tuin een make over willen geven of wil je wel eens wat anders? Lukt het allemaal niet zo? Schroom niet en kom langs.

April 2020 3

Breng foto’s of een plattegrond en gebruik onze kennis. Je kunt bij ons je tuin Zelf, Samen of geheel Laten doen.

Vr gr Robert tc Koudenburg