02-04-2019

April 2019


April, doet wat hij wil, is aangebroken. Klik om verder te lezen.

We zijn de afgelopen maanden behoorlijk verwend met prachtige temperaturen. Heerlijke werkbare dagen. Nagenoeg geen winter gehad. Zowel in de tuinaanleg en ook in het onderhoud konden de werkzaamheden gewoon doorgaan. Halverwege maart hadden we een behoorlijke regenperiode. Net nu alle medewerkers weer volop aan de bak waren. Na een week vol regen namen de meeste mensen de vrijdag erop gewoon vrij. En dan zul je altijd zien op die dag is het net droog. Ongelooflijk niets is zo veranderlijk als het weer. En de voorspellingen zijn ook niet altijd van wat het vroeger in de tijd van Jan Pelleboer was. Want die had immers altijd gelijk. Toen hadden we nog echte winters en echte zomers. Toen hield het weer zich nog aan de weers voorspellers.

April is begonnen en hoe.. Ons team is met 4 extra mensen versterkt. En het is op alle fronten alle hens aan dek. De droogte heeft in verschillende tuinen enorme sporen achter gelaten. Dit was het afgelopen najaar al zichtbaar en voelbaar op het tuincentrum. Maar dit voorjaar neemt het wel heel bijzondere vormen aan. Vele planten raken op of zijn zelfs niet meer leverbaar. Overal zijn Rhododendron’s verdroogd. Ook vele hagen bij mensen volledig verdroogd. De zomer van 2018 is vandaag de dag nog van grote invloed op de gehele handel in Nederland.

We hebben ook geleerd van de afgelopen zomer en kunnen ons er ook tegen wapenen. Wanneer u geïnteresseerd bent hier meer over te willen weten u bent dagelijks van harte welkom. De voorspellingen zijn dat we meer en meer met extreme weersomstandigheden te maken zullen krijgen.

De voorjaarsbeurten zijn volop begonnen. Overal gaan onze verticuteer machines over de gazon’s. Heerlijk diep door de grond de wortels van het gras door snijden en de bodem beluchten. Het dicht geslagen gazon ontdoen van mos, viltlaag en dood gras. Dan zaaien we flink door op de ontstane gaten met graszaad. Dan strooien we AZ-kalk van Ecostyle. We bemesten het gazon met Biogazonazet. De kalk doen we in het voor en najaar.

ecostyle1.jpg

De Biogazonazet strooien we om de 3 maanden. We zetten het gewoon in de agenda. We strooien dat bij 30 of 40 graden bijvoorbeeld in de brandende zon het verbrand nooit en het spoelt niet uit. Alle bemesting wordt gebruikt en werkt gedurende 3 maanden. Wij geven graag een gazon bemestings advies.

De Borders worden ontdaan van blad en dode plantenresten. Het onkruid wordt verwijdert en de vaste planten resten afgeknipt de Heesters worden gesnoeid. Daarna strooien we op de arme zandgrond een laag Huismix. (Mengsel van Champost, compost en tuinturf) dan strooien we turf bij de Rhodo’s en alle andere zuur minnende planten. Deze mix is ook een extra bescherming in de drogere periode...

14-2

Dan strooien we de gehele border af met Siertuinazet van Ecostyle. Om alle planten van de juiste bemesting te voorzien...

Op onze kwekerij worden de komende maand weer volop nieuwe planten geplant voor de toekomst. Vele duizenden nieuwe aanplant. Weer erg leuk om te zien en op naar de toekomst. Ook op onze kwekerij raken sommige producten op. Daar waar we nog nooit een tekort hadden raakt het einde wel in zicht. Ook hierin is het altijd lastig te voorspellen. Wat is de vraag over een aantal jaren das altijd een gok. En de droogte van afgelopen jaar is er een wat eigenlijk nog nooit in deze mate is voorgekomen. Dus op de kwekerij is ook dit voorjaar volop reuring. U bent van harte welkom om eens een kijkje te nemen over de kwekerij. En misschien zelf u eigen haag of Heesters uit te zoeken.

14-3

In de aanleg is het ook fantastisch mooi nu. We mochten dit voorjaar al ongelooflijk veel mooie tekeningen maken. Plannen samen met de klanten uitwerken op papier. Bij ons kun je de tuin Zelf, Samen of geheel laten doen. Bij al deze drie opties zijn wij graag betrokken. Prachtige beplantings plannen vliegen over ons tuincentrum en mogen we verzorgen. De een plant het volledig zelf in de ander laat alles inplanten. Ook bij deze twee opties zijn wij graag betrokken om een prachtig resultaat te krijgen.

14-4

Afgelopen week ging onze nieuwe site voor het eerst online. Nu is er gelukkig ook ons verleden nog op terug te vinden... Ik vind weggooien altijd best lastig. Nu is het zaak om er samen een steeds mooiere site van te maken. Up to date en steeds vernieuwend. Een site waarop je kunt zien en proeven wie we zijn en wat we doen. Een site voor wie ons al kent en voor wie ons nog niet kent.

Het tuincentrum komt weer voller en voller te staan. Bij ons vind je passie en beleving en vooral kennis van zaken. Al bijna 35 jaar zijn wij boven op de Hondsrug in de tuinen aanwezig. Bij ons kun je de planten zien, voelen en ruiken. Komt u er niet uit met een border of wilt u eens wat anders. Breng foto’s plus de afmetingen. En laat ons samen met u mee denken. Bij ons staat een pracht assortiment waar we vele combinaties kunnen maken.

14-5

Al vele jaren lopen er bij ons op terrein varkens. Deze liggen in het stro en kunnen buiten naar hartelust wroeten in de grond. We verkopen ze aan mensen die willen weten waar het vlees vandaan komt. De mensen maken een afspraak met de slager en staan erbij terwijl de karbonades en speklappen versneden worden. Zoals het vroeger precies zo ging. Steeds meer mensen willen weten wat ze eten en hoe de dieren hebben geleefd. Al vele jaren zie ik hoe blij mensen worden van dit ik weet waar het vandaan komt vlees...

Sinds 15 Maart verkopen we ook Schotse Hooglander vlees. Ik heb kennis gemaakt met Jasper Poot van Gradient Natuurbeheer. www.gradientnatuurbeheer.nl Jasper zijn dieren lopen in verschillende natuurgebieden en komen nooit op stal. Er wordt geen antibiotica gebruikt en de kalfjes blijven bij de moeder. Prachtige dieren en puur natuur. Bij ons staat een prachtige vriezer met van alles en nog wat van deze dieren. Kogelbiefstuk, Entrecote, Stoofvlees, Gehakt, Rolade, Ribeye... etc teveel om even op te noemen.

14-6

Al vele Jaren kom ik bij de vader van Jan Koudenburg in huis. En altijd ligt daar bij het middag eten een stukje Schenk of een stukje Nagelhout. Dat zijn twee bijzondere producten die bij ons horen.. Die om die reden bij ons horen, bij Koudenburg. Gemaakt door Herman en Karin Koudenburg. Een mooi oud product door familie gemaakt ook vanaf begin april bij ons op voorraad in de winkel. Kom maar eens kijken en proeven...

Op ons tuincentrum is een grootse collectie nestkasten te zien. We verkopen een nergens zo breed assortiment. Vele soorten Uilen, Mezen, Zwaluw, Vleermuis, Valken, Boomklever en Kruiper kasten. Holenduif en Spreeuwen kasten. Nergens zo’n mooie verzameling. Laat u verassen en inspireren. Hang zoveel mogelijk nestkasten op het maakt je tuin zoooo veel aantrekkelijker en leuker om door te lopen. Ook kun je nestkasten ophangen in de strijd tegen de Eikenprocessierups die steeds verder oprukt. Vogels kunnen helpen de vervelende rups te lijf te gaan.

Bij ons staat altijd de koffie klaar. Niets hoeft alles mag. Kom eens langs en geniet met ons mee..

Robert Tuintjer 

 

U bent hier: Home / Nieuws / April 2019