05-09-2018

September


Het is alweer de negende maand van het nu al bijzondere jaar 2018. De herfstmaand, Fruitmaand staat voor de deur. De afgelopen zomer heeft behoorlijk wat records gebroken. Nooit was het in mijn beleving zo warm en zo lang zo droog.

Hier boven op de zanderige mooie Hondsrug heeft dat behoorlijke gevolgen gehad. Vennetjes in de bossen droogden op terwijl ze nog nooit zonder water hebben gezeten. De mooie bosbessen en bepaalde stukken hei zijn roodbruin verdroogd. Ongekende taferelen.

   

Voor ons bedrijf hebben we op onze kwekerij dag in dag uit de kwekerij besproeid. De sproeiers zijn op plekken geweest waar ze nog nooit zijn geweest. Sinds we een bron hebben, in 1990 geslagen 80 meter diep, nog nooit zo intensief gebruikt. Normaal wordt hij iedere dag aangesproken in de zomermaanden en in voorjaar in de vroege nachtvorst gevaarlijke periode. Maar nu waren er dagen dat hij dagelijks bleef lopen. Er werd zelfs uit ons waterbassin water gezogen met giertanks. Om op plekken elders in onze gemeente en er buiten pas aangeplante stukken water te geven. Ook op andere percelen van ons waar geen waterbron is extra water te geven. Ook hier om duizenden pas ingeplante planten te redden. En te zorgen dat ze de droge zomer overleven.

 

Er is op onze andere kwekerijen wel veel groei achterstand ivm de langdurige droogte. Ook hebben vele planten het toch net als in vele tuinen het toch net niet gehaald. Wat eigenlijk niet echt goed zichtbaar was maar wat je na een paar kleine regenbuien een beetje begon te zien. Langzaam maar zeker worden ze geler en geler en verliezen de strijd.

   

 Ook hebben de emelten en engerlingen behoorlijk hun slag kunnen slaan. Stiekem net als ieder jaar kwamen ze omhoog en begonnen te vreten. Te vreten aan onze hagen en ons gazon. Ook de beuken en bepaalde solitaire planten waren niet veilig. Net als ieder jaar zijn ze er maar nu was er ook nog eens geen water voor de planten om te herstellen. Deze strijd van boven en van onderen is voor heel veel beplanting te veel geweest.

 Hier zijn tegenwoordig prima oplossingen voor om de schade te beperken. En wie weet zelfs te voorkomen. U kunt altijd voor informatie langs komen op ons tuincentrum. De schade in de tuinen is enorm. Wanneer je over de wegen rijd en je kijkt in de verschillende tuinen. Je weet niet wat je ziet. Hele groepen beplanting geel, dood en dor. Rhododendron’s meters hoog bruin en zwart. 40 jaar oude Hagen tussen huizen geel en bruin. Dit heb ik nog nooit zo gezien. Ook niet zo’n schade zelfs na een gigantische koude lange winter. We komen nu volop in de tuinen en gaan tot actie over. Wat droog en dor is eraf. Wat gesnoeid kan wordt gesnoeid. Wat dood is eruit en nieuwe erin. Op vele plaatsen wordt ter plekke gekeken wat kunnen we doen.

De gazons worden licht geverticuteerd weer doorgezaagd en goed bemest. De gazons zijn vaak snel weer mooi te herstellen. Maar nu wordt er wel iets gevraagd om het weer mooi groen de winter in te krijgen. En wat is er mooier om in de vaak prachtige nazomer weer een mooi gazon te hebben. Het is vaak een mooie grote ruimte van je tuin. Dus goed te eten geven en de juiste verzorging. Verticuteren, doorzaaien en bemesten met Gazonazet van Ecostyle. Ook mag er wel weer AZKalk over dat doen we in het voor maar ook het najaar.

De borders lopen we door we kijken wat er dood is. Wat kan afgeknipt (dan valt het ook niet meer zo op) Wat kan er sowieso uit en is dood. Moet er wel iets nieuws in of laten we het zo. Dood eruithalen moet altijd als het weg is is het lang niet zo erg. Nooit iets laten staan wat droog dood en geel is. Weghalen is het beste. U kunt altijd komen met foto’s van bepaalde planten of namen en wat er mee te moeten doen. Het is vandaag aan de orde van de dag. Bel of kom langs.

De hagen worden langs gelopen. Is de haag al oud en was hij eigenlijk toch al aan vervanging toe? Weet u niet wat u met de al hele oude hoge haag moet tussen u en de buren. Kom vrijblijvend langs u kunt het zelf, samen of laten doen door ons. Dagelijks komen er mensen oriënterend een bezoekje brengen aan onze kwekerij. Graag lopen we met u mee alles laten zien. Wat past bij u: Laurier, Thuja, Taxus, Beuk, Laurier of Hulst. Mag het op de groei of gelijk op mooie hoogte. Bij ons kun je t zien, voelen en ruiken.

  

 Wekelijks is er nu nieuwe aanvoer van nieuwe beplanting. Een prachtig groots assortiment en een gezonde dosis planten kennis. U kunt bij ons terecht voor al uw vragen. We kunnen samen met u helpen bij het inrichten van u borders. Breng foto’s en afmetingen mee. We leggen u border levensgroot op ons tuincentrum neer.

Ook voor onze gevleugelde vogelvrienden hebben we een prachtig assortiment. Bij ons vind je het mooiste vogelvoer. Voer wat niet knoeit en waar geen onkruid van komt. Het is ietsje duurder maar je doet er veel langer mee. Veel meer plezier en veel duurzamer en dan dus goedkoper.

  

Ook vind je bij ons een giga mooi en groots assortiment de meest mooie vogelnest kasten en voederhuizen tafels. Nergens zon mooi en groots assortiment.

Vele Soorten: Uilenkasten, Vleermuis, Mezen, Insecten en Mussen nestkasten. Ook speciale voor: Ijsvogel, Boomklever, Boomkruiper, Gierzwaluw, Oeverzwaluw, Winterkoning. Een pracht assortiment duurzame nestkasten. Als je van vogels houd zeer de moeite waard om eens te zien. In de verre omgeving is nergens zo’n mooie collectie te bekijken en aan te raken. Bij ons kun je je laten adviseren waar en hoe op te hangen. In iedere tuin horen nestkasten het geeft zoveel meer extra’s in en rondom je tuin.

We zien u graag op ons tuincentrum, de koffie is altijd klaar.

U bent hier: Home / Nieuws / September