20-12-2018

Het jaar van de extremen


Nog een paar dagen en het jaar is voorbij. Een jaar vol extremen. Nooit was het zo lange tijd droog of zo warm. Begin deze maand was het zelden zo warm. Ook deze week stijgt het kwik naar bijna dubbele cijfers. Niets is zo veranderlijk als het weer en dat is het afgelopen jaar zeker gebleken.

Een jaar waarin we de moeder van Jan Koudenburg verloren. Een moeder waar ik al vele jaren in huis kwam. Smorgens de kassa halen en savonds de kassa (hopenlijk goed gevuld) weer terug brengen. Natuurlijk had ik de kassa vaak in’t honderd laten lopen. En dan moest ik toch ff langs totdat ze dr van overtuigd was dat t goed zat. Vele, vele jaren in de morgen en in de avond, zes dagen per week. Altijd stond de deur open wat et ook was. Altijd een luisterend oor en ook zeer belangstellend.. Ze was zeer, zeer nou betrokken met ons bedrijf, alles en vooral iedereen. Tijdens mijn stage periode meer dan 25 jaar gelden mocht ik met haar op het tuincentrum staan. Verkochten we vaste planten voor 0,30 cent.. jullie lezen het goed cent. Nu denk ik savond chips is ook zo, de kassa en vooral hoe zat’t ook al weer. Zelf heb ik vanaf mijn achttiende al geen moeder meer. Hennie Koudenburg was dr aaaaaaltijd. Om vele redenen een groot gemis..

Het jaar waarin vele van onze collega’s een prachtig welverdiend vast contract hebben gekregen. Normaal bleven er in de winter een paar jongens over die jaarrond werk hadden. Nu is de groep veel groter geworden. Das mooi dat maakt de betrokkenheid bij het bedrijf veel groter. Het team hechter en groter.

Vroeger was het eind september de winter begon de bladeren vielen vd bomen. Dat was 35 jaar geleden. Nu is het zo dat begin december de bladeren vallen en het is nog geen winter. Dubbele cijfers qua temperatuurhoogte. Werken soms in een t-shirt. Maaien nog tot ver in november. Kortom er is gedurende langere periode werk. Dus grotere groep collega’s is een grote verantwoordelijkheid binnen ons bedrijf maar zeker te doen. Het vergt planning en vooral vooruitzien van Jan Koudenburg. En dagelijks omgaan met het weer en zijn extremen. Wat hij al meer dan 35 jaar doet en met veel succes.

Een jaar waarin we qua sproeien alle registers hebben opengetrokken. Hier rondom ons tuincentrum op de ‘thuis’ kwekerij hebben we dagelijks op de kwekerij gesproeid. Ook op ons tuincentrum natuurlijk ook maar das wel normaal. Op de verspreid liggende delen van onze kwekerij hadden we pas vele duizenden nieuwe planten geplant. We hebben zelfs een bedrijf moeten inhuren om op bepaalde stukken kwekerij extra water te geven. Dat was/is nog nooit voorgekomen. Ook wij hadden enorme schade op de plekken waar we niet met water konden komen. Veel groeiachterstand maar ook schade door emelten en engerlingen die stiekem ook nog eens (wat ze elk jaar doen maar met water kan de plant herstellen) van de wortels aten.. 

Ongelooflijk veel schade zagen we in vele tuinen onderweg. Hagen van vele jaren oud die ineens zonder waarschuwing gingen verkleuren. Vaak was het dan al te laat. Hagen van 40 jaar of ouder ineens weg. Bij bladverliezende heesters en bomen zag je dat er midden in de zomer bladeren af voelen. Soms leek het wel herfst. Voor de bomen en heesters was het een bescherming. Door blaadjes af te stoten konden de overgebleven het weinige water toch genoeg krijgen.

Steeds meer krijgen we ook in de tuinen met extremen te maken. Te veel water in een keer of te weinig water voor een langere periode. Ik denk dat wij met onze tuin aanleg er wel heel erg rekening mee houden. De zorg voor de bodem met de aanleg is bij ons in goede handen en kan extreme weersomstandigheden aan. Onze tuinarchitect houd rekening met de juiste verhouding verharding en borders met beplanting. Zodat het water ook weg kan. Heel anders is dat met alleen maar bestrating. Ook houden we rekening met goede en snelle afvoer tijdens hevige regenval. Kortom we hebben een weersafhankelijk bedrijf waar we iedere dag goed rekening mee houden. 

Op de kwekerij is ook dit jaar ongelooflijk veel verkocht. Zowel particulier als voor de handel. Zoveel dat we misschien verschillende maten niet kunnen leveren in het voorjaar. En dat is ook weer zoiets wanneer doe je t goed. Toen deze vele, vele duizenden planten werden geplant dacht ik wel eens... tjonge gaan we die wel verkopen. Of zoooooo veel laurieren en zo kan alles in een jaar zomaar weer helemaal veranderen. En das super mooi. Maar knap is om gewoon ieder jaar weer zoveel duizenden planten te planten. Gewoon op de gok en op het vertrouwen dat er een markt voor is.

Ook de kerstbomen gingen dit jaar bij wagens vol ons tuincentrum af. Gelukkig zaten ze allemaal in een te krap netje want anders had het nooit op het tuincentrum gepast. Extreem veel mochten we verkopen. Zowel particulier en ook heel veel voor de handel. Een prachtig gezicht!!!!

Het afgelopen jaar waren er steeds meer mensen die onze hulp in gingen schakelen. Steeds meer.. Bij ons kun je de tuin Samen, Laten of zelf Doen. En in alle drie gevallen denken we graag mee of doen we mee. En wanneer het niet helemaal meer lukt of een gedeelte of er is geen tijd dan helpen wij graag mee. Steeds meer mensen nemen een op maat gesneden onderhoud contract. We komen dan desgewenst wekelijks, tweewekelijks, maandelijks op vaste tijden langs. Er is behalve de mens ook geen tuin gelijk. Dus bij ieder mens en tuin past een andere frequentie van hulp in de tuin.. Mooi is te zien dat we zo vele al gedurende het jaar van dienst mogen zijn. 

Bij ons kun je de tuin Samen, Laten en Zelf doen. Zo kun je bij ons een prachtig tuinplan laten maken. Een plan met hulp van ons je ideeën op de juiste plaats.. Daarna kun je het plan Samen, Zelf, of Samen met ons doen. Een plan is niets anders dan je eigen ideeën samen met ons op papier uitgewerkt. Een plan waar je jaren over kunt doen om het uit te werken maar ook direct kunt laten uitvoeren. Steeds meer en meer mensen komen voor een Tuinplan en dan ook een beplanting plan. Deze papieren komen altijd weer op tafel wanneer er iets in de tuin staat te gebeuren. Het zijn de bouwtekeningen maar dan van de levende tuin.

Dit was een extreem jaar qua zomerse dagen en water te kort. Maar ook afgelopen maart was extreem koud en vorstig weer. Ongelooflijke koude oostenwind. Terwijl we normaliter al volop in de voorjaarsbeurten zaten en mooi in de tuinen werkten. Nu was dat niet het geval. Ook weer een extreme waar we als bedrijf mee om moesten dealen. We kwamen zelfs op de schaats in Maart. Daar waar iedereen de kwakkel winter t liefst zag gaan. Werd de ijsbaan in Odoorn geopend en ontstonden er prachtige plaatjes.

Het tuincentrum heeft een prachtig mooi jaar gehad. Daar waar vele tuincentra de deuren hadden gesloten hebben wij het tuincentrum juist nog meer geopend. Bij ons staat de klant voorop en die kwam en komt bij ons op nr 1. En door goed naar de klant te blijven luisteren hebben we een heel mooi jaar op ons tuincentrum gehad. Een ook bij dit extreme jaar passend extreem mooi jaar. Ons tuincentrum is de basis van ons bedrijf. De eerste kennismaking van de klant begint bij ons op het Tc. De problemen in de tuin komen op het Tc op tafel. De benodigde beplanting staat bij ons op het bedrijf. Bij ons vind je prachtige beplanting maar ook kennis van zaken. Je vind er plantenkennis en ruim 35 jaar ervaring op de Hondsrug.

Het was een prachtig tuincentrum jaar waar we jullie voor willen bedanken.

 

We zijn gesloten van 21 december tot en met 6 januari. Vanaf 7 januari staan we graag weer voor u klaar.

 

Mocht er iets zijn dat u ons nodig bent voor wat dan ook, bel of mail ons gerust. Ook voor sneeuw en gladheidsbestrijding staan we voor u klaar.

0591-512250 of robert@koudenburggroen.nl

Ons team Koudenburg Goed in Groen wenst u een fijne kerstdagen en goede jaarwisseling.

En alvast een heel gezond en gelukkig 2019. Waarin we elkaar graag weer vaak zullen zien.

Robert Tuintjer