07-01-2011

Januari 2011


Januari is begonnen.......

 Januari is begonnen.......


 Ik wens u gezondheid en een fijn jaar toe. En dat wij u voor het eerst of weer mogen begroeten op het tuincentrum. En op ons vakgebied natuurlijk veel tuin plezier en tuin beleeving. En dat wij u met die twee zaken goed van dienst kunnen zijn.

 We hebben na vele vele jaren een prachtige witte kerst mogen beleven. Althans wij hier op de Hondsrug want in ons kleine kikkerlandje waren de weersomstandigheden vaak erg verschillend. Het waren onvergetelijke beelden en prachtige vergezichten in de natuur, wat mij betreft stuk voor stuk kerst kaarten. De bomen hingen vol met aan gevroren mist soms enkele centimeters dik. De luchten helder blauw en mooie witte luchten.

  Zo waren er vlak voor het einde van het jaar nog leuke activiteiten georganiseerd in verschillende dorpen. In Exloo een jaarlijks terugkerend straten volleybaltoernooi waar alle straten met elkaar strijden om de jaarlijkse prijs. De opkomst was overweldigend en zeer hoog. Ik denk persoonlijk dat de sporthal gauw aan uitbreiding toe is om al de teams te kunnen bergen. Ook werd gestreden om welke straat een Koudenburg Goed in Groen shirt mocht dragen uiteindelijk werd het de Cypreslaan. Mooie reclame zo vlak voor het einde van het jaar. 
janauri volleybal 2 januari volleybal 1

  Vele kaarten hebben we mogen ontvangen van onze trouwe klanten vele honderden, en dank daarvoor. Heel erg leuk om door te nemen en te lezen met vaak prachtige herkenbare boodschappen over het afgelopen jaar en of het komende jaar.
Deze (hij komt van twee jarenlange trouwe klanten uit Exloo) wil ik graag ter harte nemen en er dit jaar flink aan te denken. Soms lees je iets en dan denk je inderdaad zo is het of had ik dit maar bedacht. En deze energie (die ik er in lees) ook door te geven in het werk wat ik doe.

Vandaag

Vandaag is de dag
hij komt maar een keer,
morgen dan is het
vandaag al niet meer.

Niet zeuren, geniet
van het leven, het mag,
maar doe het vandaag
want vandaag is de dag



  Januari ook wel louw, ijs, wolf's en hard maand genoemd bevat 31 dagen. Waarin de winter eigenlijk nog maar net van start gaat en alle kanten op kan gaan. Eigenlijk op ons vakgebied is het een maand waarin een ding zeker is en dat is dat niets zeker is. Een maand waarin je alles kunt plannen maar zodra de planning klaar is hij door het weer in het honderd kan gaan lopen. Het kan gaan vriezen maar ook dooien. 1 januari was een dag dat de dooi heel erg z'n best deed en dat de wekenlange laag sneeuw in 1 dag van de daken ging. Het overgebleven vuurwerk vernietigd werd door het vocht en zo geen gevaar meer opleverde voor spelende kinderen. Zelfs de vogels lieten alweer van zich horen .Terwijl 2 januari weer betoverend wit was. Januari is onvoorspelbaar en daarom ook wel weer mooi. januari sneeuw 5

  Zoals ik al eerder aangaf in een van de eerdere maanden doen wij enorm veel aan sneeuw en gladheid bestrijding bij particulieren en bedrijven. Onze lijst is vorige winter alleen maar gedurende de barre winter gegroeid en is nog groeiende. Wij zorgen ervoor dat bedrijven geen zorgen hoeven te hebben over hun parkeerterreinen en toegang's paden. Wij staan dag en nacht klaar met materiaal en mensen om de klus te klaren vaak voor dag en dauw. Ook hier is iedere dag anders en de omstandigheden ook dit vergt flexibiliteit van onze mensen. Voor ons is dit een geweldige extra uitdaging in een wat moeilijkere maand voor tuin werkzaamheden. Vaak heb je na een lange periode van sneeuwval en vorst een periode van dooi. En dan moet er heel snel veel water worden afgevoerd terwijl de dakgoten nog bevroren zijn. Dit geeft vaak grote problemen en grote schades zelf in de huizen. Mensen bellen ons vaak om even een rondje te lopen en alles te controleren of het goed komt, of om zaken op te lossen. Dit soort problemen komen echt aan de orde als de dooi intreed. Soms zie je ijspegels van 1 mtr hangen aan een plastic gootje wat bijna afbreekt. IJs is gewoon water en is net zo zwaar als water. januari sneeuw 4


Verder zijn wij behoorlijk druk in deze tijd met het snoeien of in z'n geheel weghalen van bomen. En grote monumentale bomen nazien en controleren op dood hout zodat er geen schade in de toekomst zal ontstaan door vallende takken of zelfs dat hele bomen ineens omwaaien door nalatig onderhoud. Mensen beseffen vaak niet dat ze als eigenaar van een boom ook verantwoordelijk zijn voor eventuele schade die een boom kan veroorzaken. Verzekeringen vinden het wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat de bomen die op je erf staan wel periodiek worden onderhouden. Hele grote bomen van een jaar of 80 kunnen enorme schade aanrichten als ze een verkeerde kant opvallen. Huizen, auto's alles wat er onderstaat gaat als papier ineen. En bovendien is het een veilig gevoel dat een boom gecontroleerd is.

janauri snoeien 1  janauri snoeien 2  

  Wij laten ons in deze maand ook bijscholen en volgen cursussen om u beter van dienst te kunnen zijn in de komende tijd. Ook om onze horizon te verbreden, niet in te dutten en bedrijfsblind te worden en alles maar voor zoete koek aan te nemen. Ons op de hoogte te laten stellen van nieuwe dingen en verbeteringen op ons vakgebied. Deze cursussen worden gevolgd door een ieder die werkzaam is binnen ons bedrijf. Bijvoorbeeld over Bedrijfshulpverlening . Zodat een ieder binnen ons bedrijf weet wat hij of zij te doen staat als er wat gebeurt op het bedrijf of bij een klant thuis. Of over bemesting en bestrijding wat jaarlijks verandert door verschillende eisen en om de vele vragen van klanten juist te kunnen beantwoorden


  Ook komt iedereen z'n voorraad vogel voer aanvullen wat in deze afgelopen tijd al weer behoorlijk is geslonken. Mooi om te horen is hoe iedereen geniet van de vogel voeder buis en welke vogels hem bezoeken. Er komen veel mensen die niet eens wisten dat sommige vogels bestonden en dat ze in hun tuin kwamen. Ook zijn er mensen die bijna 100% zeker weten dat ze een IJsvogel bij de voeder buis hadden. Maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk want het beestje eet vis en is zo betoverend blauw en kleurrijk dat kun je vaak niet mis hebben. Veel waarschijnlijker is dat de mensen een Boomklever zien ook blauw van boven en rood van onder maar wel bescheidener. Maar ook zeker heel leuk om te zien hij is wel schuw. Het genieten van de mensen maakt het leuk om de buis met al z'n toebehoren te verkopen. En er liggen vele boeken op de tafel om even na te slaan wat er eigenlijk in de tuin rondvliegt en ook een verrekijker. Mijn advies is schaf zo'n buis aan en leg alles klaar en er gaat een wereld voor u open ook bij in uw tuin. 

  Mooi is om te zien dat als je een gedeelte van de vijver ijsvrij hebt gehouden dat dat een zeer welkome plek is voor vogels om te drinken. Zelfs zijn er vogels die gewoon met temperaturen ver onder nul even ongegeneerd een bad nemen. Ik denk dan maar ze zullen het zelf wel weten je vind nooit een bevroren vogel. En wij mensen gaan ook steeds vaker een Nieuwjaars duik nemen. Je kunt ook aan de sporen in de sneeuw zien hoe massaal de poel wordt gebruikt en door wie. De sporen van onze grote gevleugelde vijvervriend de Reiger die we nooit overdag zien maar toch is hij geweest. Of een kat, vele merels en andere vogels. Of andere ongewenste sporen van steenmarters je kunt het in de sneeuw mooi volgen. Leuk is om daarbij een sporenboekje er bij te hebben.

  januari 2

  Heel vaak en veel mensen zien ook roofvogels bij de buis komen. Dit is ook logisch want de buizen zijn zo populair bij de kleine vogels dat het is gewoon spitsuur soms. Heb je een buis met 8 gaten zijn ze vaak allemaal bezet en staan er ook 8 vogels ongeduldig te wachten. Al dit vliegverkeer trekt ook de grotere roofvogels die het in deze periode ook heel moeilijk hebben en honger hebben. Dus als je pech (of geluk) hebt mag je Rien Poortvlied achtige taferelen aanschouwen in je eigen tuin. Dat een Sperwer een klein Pimpelmeesje de stuipen op het lijf jaagt om hem vervolgens te verscheuren en op te eten. Of zelfs een Boomvalk. Iets waarbij bij ons in de kantine al vele malen is gezien door onze jongens en zelfs toevallige passanten. Ook de grotere roofvogels hebben het in de winter zo danig moeilijk dat ze zelfs rond de huizen gaan bedelen om voer, hun laatste redding. Zo ook bij ons op het tuincentrum waar een grote buizerd bij ons op de deur klopte voor hulp. Na twee weken extra zorg en riant voedsel eerste kwaliteit bij onze plaatselijke supermarkt de Coop in Odoorn is de buizerd weer helemaal de man. Met hem is afgesproken dat hij af en toe een showtje weg geeft hoog in de lucht. En we zijn in voorbereiding op een grote roofvogelshow waarin hij al z’n vrienden zal optrommelen. Je helpt de vogels en je krijgt er heel veel voor terug.

janauri buizerd 1  janauri buizerd 2  janauri buizerd 3

  Ook wordt heel erg enthousiast gereageerd op onze prachtige oude schoolposters dat mensen ons ze eigenlijk gewoon geven omdat ze dan eindelijk een goed plaatsje krijgen zo mogen we er in de afgelopen maand weer 3 nieuwe aan toevoegen er leuk. Voor vele mensen herkenbaar en leuk om naar te kijken.

januari posters 3 januari posters 2 januari posters 1

  Ook is de maand Januari nuttig om te kijken wat verwachten we voor dit jaar. Zijn er nieuwe dingen en passen die binnen ons bedrijf. Kortom vooruitzien en gokken op wat komen gaat. En de voorbereidingen voor de Hondrugfai zijn in volle vaart van start gegaan. De Hondsrugfair zal in de eerste twee weken van mei dit jaar op ons bedrijf gehouden worden. Hoe en wat we van plan zijn gaat u de komende maanden nog van ons horen. Maar noteert u nu alvast in uw agenda dat u ons zeker met een bezoekje vereerd in die twee weken.

vr gr Robert Tuintjer
 

januari sneeuw 3januari sneeuw2janauri sneeuw 1

U bent hier: Home / Nieuws / Januari 2011