15-09-2009

September


September is de maand dat je terug komt van vakantie.

September is de maand dat je terug komt van vakantie. De maand dat je ziet dat je tuin je heeft gemist. Dat je denkt, en nu ga ik die hoek in de tuin echt  veranderen. Je maakt digitale foto's en neemt die mee naar Koudenburg en laat je adviseren. Wat zijn de mogelijk heden voor de betreffende plaats.

Prachtig deze maand hoe de Verbena Bonariense en de verschillende Hortensia's nog volop staan te bloeien. Het is echt een maand waarin je nog volop in de tuin kunt genieten. Ook de naderende herfstkleuren en de ochtenmist op de verschillende planten zijn betoverend mooi. Ja, dit ook lijkt een weergaloze nazomer te worden.

Wel worden onze klanten massaal geplaagd door emelten of engerlingen in het gazon. Je bent haast bijzonder als je gazon niet is aangetast. Gelukkig is er sinds een paar jaar een afdoend middel op de markt, Gazon Insect genoemd. Het vergt enige planning en plan van aanpak maar dan blijft je gazon minstens een jaar van die beesten verlost. Wij kunnen u adviseren hoe en wanneer te handelen. Indien u het wilt laten doen kunt u ook contact met ons opnemen. Als uw gazon los ligt of er zijn meer vogels op het gazon dan normaal, of zelfs wroetende egels, dan zijn er vast er zeker emelten of engerlingen bezig de wortels van uw gazon op te vreten en gaat uw gazon niet dook vanwege de droogte.

Na de behandeling met Gazon Insect kunt uw uw gazon verticuteren en door zaaien en dan bemesten met Bio Gazon Azet. Dat is nu uitstekend om te doen, de bodemtemperatuur is nog zo hoog dat het graszaad zeer snel ontkiemt en dat het gazon zeer snel herstelt. Dat u de winter ingaat met een groen tapijt alsof er niets is gebeurt.

De vijver is nu bezig om in najaarsrust te komen en de planten zijn nu over de hoogtepunten heen. De lelies staan nog wel volop te bloeien maar de hoogtepunten zijn er wel af. Het is nu zaak om de vijver te beschermen tegen afgestorven planten resten en afvallende bladeren van de bomen. Dit is afval en voeding voor de vijver, en dat wil je niet hebben, want voeding betekent als en dit veroorzaakt een groene vijver. Dus zorg dat er voldoende Bio oxydator in de vijver is en voorzie de vijver van voldoende Maerl en Bacterial om de voedingsstoffen die er toch inkomen weer af te breken. Mocht u er niet uit komen met de vijver, neem een aantal foto's, en tijdens een goed gesprek en een kop koffie kunnen we veel problemen oplossen.

De hagen worden voor de laatste keer bijgepunt, de uitschieters worden weggehaald. En de haag wordt voor zien van de nodige Hagen azet om sterk de winter in te gaan en gezond er weer uit te komen. Een haag die ieder jaar twee keer wordt geknipt maar die zijn eten niet op tijd krijgt gaat achteruit in conditie. En om weer de kleur en de groei terug te krijgen is vaak veel moeilijker dan hem in het voorjaar en het najaar te bemesten. Ook de borders gaan het najaar in met najaarsbemesting van Ecostyle gemaamd Myco siertuin. Dit doen wij in het voorjaar en het najaar. Onze klanten hebben nagenoeg geen klachten met gele verkleuringen of bemestings gebreken. Dit soort problemen kun je beter voorkomen dan genezen.

Ook kunt u enorm genieten van de vruchten in de tuin. Appels en peren, onvoorstelbaar mooi hoe het zich ontwikkeld. Dat je bij Koudenburg een Conferance of Veendammer Glorie hebt gekocht en dat dat er nu ook aankomt. Of je het nu opeet of niet het is een prachtig gezicht. Ook als je een paar appels verzamelt en neerlegt in de zon zul je zien dat er vogels maar ook de meest mooie vlinders op afkomen. Het is nu ook de tijd om de lijmbanden rond de stam te plaatsen om de vruchtbomen te behoeden voor de verkeerde beestjes het komende seizoen.

Als het gaat om de tuin, is er genoeg stof om over te praten. Ik zie u graag de komende maand op het tuincentrum.

 

Vriendelijke groet,

Robert

U bent hier: Home / Nieuws / September